Home / Histori Suksesi / Trajnim mbi shëndetin mendor për të rinjtë | Vilnius, Lituani

Trajnim mbi shëndetin mendor për të rinjtë | Vilnius, Lituani

Nga data 3-5 Dhjetor 2022, Organizata Ndërkombëtare e Shëndetit Rinor zhvilloi një Trajnim për Shëndetin Mendor për Punonjësit Rinor në Vilnius, Lituani. Aktivitet 3-ditore intensive e ndërtimit të kapaciteteve mblodhi së bashku të rinj dhe punëtorë rinorë nga e gjithë Evropa për diskutime, aktivitete trajnimi interaktive dhe seminare se si të mbështetet shëndeti mendor i të rinjve përmes punës me të rinjtë. Qëllimi i trajnimit ishte të trajtonte çështjen e integrimit të kujdesit të shëndetit mendor në punën e të rinjve, si munden punonjësit e të rinjve të mbështesin mirëqenien mendore të të rinjve dhe si mund të përfitojnë qasjet nga bashkëmoshatarët në avancimin e shëndetit mendor të të rinjve.

Në këtë aktivitet u trajtuan tema të tilla si shëndeti mendor, parandalimi i vetëvrasjeve, ndihma e parë psikologjike, kujdesi për kujdestarin, shëndeti mendor dhe mediat sociale, stigma e shëndetit mendor dhe përcaktuesit social të shëndetit mendor.

Për më tepër, i’u dha përgjigje pyetjeve të tilla si:

  • Si t’i afrohemi dhe të mbështesim dikë që sapo ka përjetuar një ngjarje të rëndë krize?
  • Çfarë kanë nevojë punonjësit e të rinjve për të angazhuar dhe mbështetur shëndetin mendor tek të rinjte?
  • Si ti qasemi moshatarëve dhe të rinjve?
  • Si të flasim për shëndetit mendor përkatësisht dhe në mënyrë efikase dhe cila është terminologjia e saktë?

Në këtë aktivitet zbuluam se ka ende kaq shumë stigmë në lidhje me shëndetin mendor, madje edhe në grupmoshën e të rinjve dhe se të gjithë kanë ose njohin dikë që ka luftuar me vështirësitë e shëndetit mendor dikur gjatë jetës së tyre. Aktiviteti theksoi kuptimin më të thellë të shprehjes “shëndeti mendor është shëet” – trupi juaj mund të jetë në formën më të mirë të jetës tuaj, por nëse shëndeti juaj mendor mungon, filxhani juaj nuk do të jetë plot.

Pjesëmarrësit u larguan nga trajnimi të fuqizuar dhe frymëzuar për të vazhduar punën e tyre në fushën e shëndetit mendor në komunitetet e tyre dhe më e rendësishmja të kujdesen për shëndetin e tyre mendor.

Olta Murataj, përfaqësoi Qendrën Youth Act në trajnimin intensiv 3-ditor. Aktivitete të tjera të ngjashme do të realizohen në vijim ku mund të marrin pjesë të rinj të tjerë nga Shqipëria.