Home / Rubrikë / Pushteti befasues i një personi që lexon, mbi atë që nuk lexon

Pushteti befasues i një personi që lexon, mbi atë që nuk lexon

Siç ka thënë dikur Mark Tueini, “Njeriu që nuk lexon, s’ka asnjë epërsi mbi njeriun që nuk mundet të lexojë”. Sa më shumë që gërmoni, aq më shumë njohuri do të grumbulloni. Mbi çdo gjë, subjekt apo temë. Sa më shumë që lexoni, aq më shumë të ngjarë të rriteni si person. Le t’i japim një kënd më shumë “shkencor” leximit.

Leximi mban trurin aktiv dhe vigjilent, dhe e mbron atë nga mplakja. Kjo është arsyeja pse njerëzit që lexojnë, kanë më pak gjasa për t’u prekur nga sëmundja e Alzheimerit. Pra, tanimë e dini se “një libër në ditë, mban larg sëmundjet”. Leximi ka disa avantazhe. Ai që lexon, është gjithmonë përpara të tjerëve që nuk lexojnë shumë.

1) Ata janë më të vetëdijshëm për veten e tyre

Lexuesit lexojnë mbi vende dhe njerëz të ndryshëm. Ata janë më të vetëdijshëm mbi psikologjinë njerëzore. “Nëse”-të dhe “pse”-të e sjelljes njerëzore. Leximi i ndihmon ata

të zgjidhin shumë probleme dhe momente të errëta me të cilat përballen. Kjo i ndihmon ata

të identifikojnë ato aspekte të personalitetit të tyre, që deri tani kishin mbetur në hije. Ata janë më të vetëdijshëm se pse veprojnë apo reagojnë në një mënyrë të caktuar, dhe në situata të vështira munden ta menaxhojnë veten në një mënyrë më të mirë.

2) Ata bëjnë shkëputjen shumë të nevojshme nga stresi dhe “realiteti’’

Leximi e largon mendjen e tyre nga problemet e përditshme, dhe u jep momente qetësie. Një person i stresuar, ndihet plotësisht i rikarikuar pas një ore leximi. Shumë njerëz të suksesshëm e kultivojnë këtë zakon, për të mbajtur trurin e tyre në punë dhe lehtësuar stresin. Kur një lexues hap një libër, ai ekspozohet ndaj një bote krejt të re mundësish. Mendja e tij fillon një udhëtim drejt së pamundurës, larg realitetit të mërzitshëm. Librat u ofrojnë atyre ekspozimin ndaj mjediseve, realiteteve dhe gjithashtu edhe personaliteteve të ndryshme.

3) Fjalori i tyre përmirësohet ndjeshëm

Ekspozimi i vazhdueshëm ndaj leximit të materialeve cilësore e bën fjalorin e tyre të fuqishëm. Ata mund të shprehin më mirë veten e tyre me fraza dhe proverba, si dhe duke cituar shembuj nga letërsia apo historia. Ata mësojnë shumë fjalë çdo ditë, dhe mund t’i përdorin ato në mënyrë të përshtatshme. Edhe gramatika e tyre është e fuqizuar, dhe kjo reflektohet si në të folur ashtu edhe në të shkruar.

4) Mbajnë gjallë komunikimin me nivele të ndryshme bisedash

Ju s’mund të mërziteni kurrë me një lexues përreth. Një lexues është i mirë në biseda cilësore; ata nuk mbeten kurrë pa tema interesante, mbi të cilat mund të diskutoni. Njerëz, histori, vende… Ata u heqin trurin njerëzve me gjërat që lexojnë. Në veçanti, kanë aftësi të jashtëzakonshme bisedore. Përderisa leximi zhvillon ndjeshmërinë, ata mund ta shohin një çështje nga këndvështrime të ndryshme, dhe të flasin mbi çdo gjë nga një kënd i ndryshëm pikëpamjesh. Bisedat mund të jenë vërtetë kuptimplota dhe depërtuese me një lexues.

5) Një lexues është i vetëdijshëm se “Pena është më e fortë se shpata”

Qëniet njerëzore kanë mësuar të ndajnë informacionin përmes shkrimit, dhe ato fjalë janë lexuar brez pas brezi. Njohuritë dhe inteligjenca, dhe jo forca fizike, i kanë mundësuar njeriut të arrijë aq shumë. Ai që lexon e njeh mjaft mirë “fuqinë e fjalëve”. Një luftë nuk fitohet realisht nëpërmjet dhunës, por nga fjalët e paqes, dhe mbi të gjitha nga traktati që nënshkruhet. Një lexues thith njohuri të tilla, dhe e di se qetësia dhe vetëpërmbajtja mund të triumfojnë mbi të zhurmën dhe nxitimin. Ata do të mbeten gjithmonë individët më të mirë.

6) Lexuesit rritin veten nëpërmjet leximit

Leximi nuk është i kufizuar vetëm tek zënia e kohës tonë të lirë. Kur një person lexon, e lejon veten të hyrë në një botë plot me dije dhe urtësi. Ata mësojnë, duke ushqyer vazhdimisht mendjet e tyre të uritura, dhe për rrjedhojë janë gjithmonë në rritje si persona. Ata nuk janë duke mësuar vetëm mbi botën, por edhe për veten e tyre.

7) Ata janë mishërim i urtësisë dhe logjikës

Një person i mirë-mirëlexuar, do të mendojë thuajse gjithmonë ndryshe nga masat. Librat krijojnë mendjet e ndriçuara. Njerëzit që lexojnë nuk ndikohen lehtë, pasi janë shumë të mirë-informuar për t’u molepsur nga arsyetime të palogjikshme. Mendjet e tyre janë plot zgjuarësi, të cilën e kanë fituar duke lexuar mendimet e mendjeve më të mira që ka prodhuar bota.

8) Mendja e tyre nuk mbetet kurrë pa ide apo informacione

Truri i tyre mund të përpunojë më mirë informacionin. Leximi nuk lejon kurrë që mendja juaj të bjerë në pasivitet. Kur lexoni, mendja juaj pasurohet me ide të reja, dhe një sasi të madhe informacioni mbi një shumëllojshmëri temash. Kjo automatikisht i jep udhë procesit të të menduarit, dhe mendja juaj merr ushtrimin për të cilin ka nevojë për të qenë në formë dhe e aftë, ashtu si trupi tuaj kur ushtroheni rregullisht. Është thënë me të drejtë se “Leximi është për mendjen, është si stërvitja për trupin”.

/ bota.al