Home / Njoftime dhe Aktivitete / 10 arsye të shkëlqyera për tu bërë vullnetar

10 arsye të shkëlqyera për tu bërë vullnetar

Është vullnetarizmit në listën tuaj për këtë vit?  Ja ku keni 10 arsye të shkëlqyera për vullnetarët e vitit 2017.

 

 • TË BËN MIRË PËR SHËNDETIN

Blog-Cover-Photo-10

Këtë nuk e themi ne, por e thotë një studim. Studiuesit kanë zbuluar se kur  ndaloni së menduari rreth problemeve tuaja dhe përqëndroheni te dikush tjetër përvec vetes tuaj, niveli juaj i stresit është në rënie, sistemi juaj imunitar është më i fortë dhe gjëndja juaj në përgjithësi është më e kënaqshme.

Kjo ndodh sepse të ndihmosh dikë tjetër ndërpret prodhimin e tensionit dhe e zëvendëson atë me një qëllim, emocione pozitive dhe nivel te lartë të besimit

 

 • NDIHMON NË RRITJEN E KARRIERË

E dini se vullnetarizmi është një mënyrë e shkëlqyer për të rritur prespektivat e karrierës tuaj?

Ju ndihmon të krijoni përshtypje pozitive, të keni ide të reja, të jeni më kreativ dhe ju jep një sërë aftësish të dobishme. Kjo gjë është e thënë nga studiuesit.

 

 • MËSON AFTËSI TË REJA 

84

 

Pra, kush janë arsyet që e bëjnë punëdhënësin të dojë vullnetarët kaq shumë?
Punëdhënësi do një kandidat me një gamë aftësish të buta, dhe për fat të mirë vullnetarizmi ja u jep ato mjafueshëm.
Ju do të përballeni me probleme të zakonshme, duhet të bëni kompromis me personalitete të ndryshme dhe e gjitha kjo duke u përshtatur me jetesën jashtë rehatit tuaj.
E gjithë kjo ju con në përmirësimin e grupit tuaj të punës, lidershipit, zgjidhjen e problemeve dhe afëtësive njerëzore.
 
Të gjithë për të gjithë, një arsye tjetër e shkëlqyer për tu bërë vullnetar!
 • BËNI NJË NDRYSHIM

Vullnetarizmi, brenda ose jashtë vendit, ju jep mundësinë të  votoni për llojin e komunitetit dhe botës që ju do të doni të jetoni. Kjo ju jep ju mundësinë të jeni pjesë e dickaje më të madhe se vetja juaj dhe të përdorni përgjegjësitë tuaja qytetare për të  mirën më të madhe.

Pa njerez te cilet jane të gatshëm të sakrifikojnë kohën dhe afëtsitë e tyre për shkaqe të rëndësishme,  shumë njerëz dhe kafshë nuk do të ekzistonin.

 • ARSYE PËR TË BESUAR

Nuk jeni të sigurt kur duhet të filloni me vullnetarizmin?

Arsyeja juaj për t’u bërë vullnetar duhet të filloj kur pasionet tuaja gënjejnë. Bëni që dashuria juaj për kafshët, mësimin ose kujdesin shëndetësor të krijojë ndryshime pozitive për botën qe ju rrethon.

Lejoni që veprimet tuaja të udhëhiqen nga një vend me qëllime pasionante. Në këtë mënyrë e gjithë puna e vështirë do të jetë e vlefshme, ju do të jeni më të angazhuar me cështje të ndryshme  dhe rezultatet e tyre, për më tepër që ndikimi juaj do të jetë shumë herë më i madh.

 

 • NDRYSHON JETËN E DIKUJT 

113

 Kush është arsyeja për t’u bërë vullnetar jashtë vendit?

Veprimet tuaja, qofshin ato të vogla ose të medha do të kenë ndikim në jetën e dikujt. Duke mësuar dikë që të flas Anglisht, ju ndihmoni ata të thyejne varfërine duke i dhënë atyre të drejtën për mundësi të mira pune. Fëmijet dhe familjarët e tyre do të kenë cilësi më të mirë jetese për brezat e ardhshëm dhe kjo është fal jush.

 • UDHËTONI ME PËRGJEGJËSI

Vullnetarizmi jashtë vendit ju bën ju të udhëtoni me një qëllim. Kjo ju lejon që të reduktoni gjurmët tuaja ekologjike duke i dhënë ato në aktivitete etike dhe të qëndrueshme.

Përpara se të vendosni për një program bëjini vetes tuaj këto pyetje:

 • Si do të perfitoj komuniteti lokal?
 • A përfaqëson organizata kulturën lokale?
 • Cila është arsyeja e udhëtimit tuaj për vullnetarizëm?
 • Cfarë problemi do të zgjidh produkti final?

Mbani mend gjithmonë se ju jeni aty për të bërë diferencën dhe ju nuk mund ta bëni atë nëse nevojat e komunitetit nuk janë përmbushur.

 

 • BËNI LIDHJE REALE

Blog-Cover-Photo-11

Vullnetarizmi ju bën të njihni njerëz nga sfera të ndryshme. Kjo ju jep mundësine për të formuar marrëdhenie reale të cilat mund të kenë ndikim të përhershëm në jetën tuaj. Ju mund të takoni miq të rinj, bashkëpunetor të ardhshëm ose të beni bisedime prej të cilave mund të fillojnë ndryshime reale në jetën tuaj.

 

 • MËSONI GJUHË TË RE

A e dini se të mësoni një gjuhë të re rrit fuqinë e trurit? Ose që ajo zhvillon aftësitë tuaja për më shumë detyra?

Një arsye tjetër e vullnetarizmit është dhe mësimi i një gjuhe të re. Duke marrë kohën për të mësuar gjuhën e një vendi, ju jeni të hapur deri në kulurën e saj me ndihmën e vetë-zbulimit tuaj.

Kjo është arsyeja pse të gjithë vullnetarët kanë një mësim hyrës në gjuhë lokale gjatë orientimit të tyre. Duke u përpjekur për të mësuar një gjuhë ne mësojmë dhe për trashëgimin gjë që ecën paralelisht. Kjo gjë na ndihmon ne të kuptojmë  kushtet, se si i shohim ne kulturat e vendeve të tjera dhe të vlerësojmë iniciativat tona.

 

 • BËHENI PJESË E KOMUNITETIT

94

Të bëhesh pjesë e komunitetit lokal është një ndër arsyet me kryesore pse njerëzit vendosin të bëhen vullnetar jashtë vendit.  Jetesa në komunitet ju jep ju një këndvështrim tjetër në lidhje me njerëzit dhe vendet. Ju mësoni në lidhje me betejat e tyre të përditshme, kulturën e tyre, dhe jetesën ditë pas dite.

Shembull:

Vullnetarët në Fiji, janë përfshirë në komunitetin lokal duke u “adoptuar” nga disa familje. Ata e kalojnë kohën e tyre të lirë duke gatuar në familjet që ata qëndrojnë, duke ndihmuar për punë të ndryshme, ndajnë vaktet, dhe sigurisht kërcejnë darkave. Është një mundësi shumë e mirë të jetosh jetën në fshat dhe të shkëmbesh eksperiencën kulturore.

 

 • FITONI PRESPEKTIVË TË RE

Vullnetarizmi jashtë vendit ndryshon mënyren tuaj se si e shikoni botën. Ju jeni cdo ditë në kontakt me njerëz të vendeve, prejardhje dhe jetesës së ndryshme. Kjo gjë ju jep mundësinë të mësoni shumë gjëra dhe ju jep arsye për të qënë më të lumtur.

Ky ndryshim ju hap mendjen për të kuptuar cilat janë gjërat e rëndesishme dhe ju tregon se sa të vogla janë problemet tuaja në lidhje me skemën e madhe të gjërave.

 • EKSPLORONI MË SHUMË

162

Të jetuarit në një vend tjetër është gjithmonë arsyeja kryesore që vullnetarët të shkojnë jashtë vendit. Ju keni mundësinë të shikoni qytetin në një mënyrë tjetër dhe ta eksploroni atë deri në fund. Ju do të ktheheni në shtëpi me shumë eksperienca dhe kujtime të bukra.

 

 • USHQIMI

Të gjithëve na  pëlqen të shkojmë jashtë për të ngrënë, por shumica do të zgjedhin ushqimet e gatuara në shtëpi cdo ditë nga mami. Gjatë kohës së vullnetarizmit jashtë vendit, ju mund të shijoni ushqimet tradicionale.