Home / Rubrikë / Të rinj të cilët kanë ndryshuar botën.

Të rinj të cilët kanë ndryshuar botën.

 

Të rinjtë e sotëm marrin shumë kritika duke u konsideruar si dembel, të papërqëndruar dhe që marrin vendime të pamenduara mirë. Sigurisht ka adoleshentë të tillë, por gjithashtu ka dhe të rritur të cilët mund të sillen kështu. Më poshtë do ju sjellim disa të rinj të cilët kanë bërë gjëra të paharrueshme përpara moshës 20 vjeçare, ku shumë të rinj të tjerë do të ishin krenar për këto arritje.

Malala Yousafzai, 18

Deri tani duhet të keni dëgjuar për Malala Yousafazi, por historia e saj e paharrueshme  duhet thënë përsëri.

E  lindur  në Pakistan, Malala  trashëgoi  nga  babi  i  saj  admirimin dhe edukimin. Njësoj si ai, edhe ajo u bë një  vullnetare  kundër  efortit  të Talibanit për të ndaluar  shkollimin e femrave. Në 2009 ajo filloi  të shkruante për shërbimin e BBC Urdu për shqetësimet e saj në këtë zonë. Miliona njerëz nënshkruan një peticion për të drejtën e arsimit që çoi në ligjin e parë të së drejtës për arsim të lirë dhe të detyrueshëm të Pakistanit. Ajo mori Çmimin Nobel të Paqes në 2014 dhe ende bën fushata për të drejtën e vajzave për arsim në mbarë botën me Fondacionin Malala.

Easton LaChappelle, 17

Eston LaChappelle krijoi dorën e tij të parë robotike në moshën 14 vjeçare, duke përdorur LEGO dhe rrjeta peshkimi.

Më vonë ai u inspirua më shumë kur në një panair shkencor takoi një vajzë 7 vjeçare. Ajo kishte një dorë protezë që vetëm hapej dhe mbyllej e cila kushtonte $80,000. Në atë moment ai i vuri qëllim vetes që të ndihmonte njerëzit në nevojë dhe vendosi të krijonte gjymtyrë proteze funksionale dhe ti shiste më poshtë se $1,000. Puna e tij është kaq impresionuese saqë NASA i kërkoi atij të punonte në ekipin e tyre të Rebonauteve. Ai është 17vjeç  dhe punon për NASA.

Mary Grace Henry, 18

Kur Maria Grace Henry ishte vetëm 12 vjeçe, ajo vendosi të ndryshojë jetën e një vajzë të paprivilegjuar duke financuar arsimin e saj. Ajo kërkoi një makinë qepëse për ditëlindjen e saj dhe mësoi se si të bënin shirita dore për të shitur në shkollë. Shumë shpejt, ajo bëri mjaftueshëm sa për të arsimuar vajzën. Që atëhere ajo ka bërë mijëra pajisje flokësh dhe ka dërguar 66 vajza në Kenia, Uganda, Paraguai dhe Haiti në shkollë me programin e saj, Reverse The Course. Kur ajo fitoi çmimin “Bota e Fëmijëve”, ajo tha: “Edukimi i një vajze mund të ndryshojë rrjedhën e jetës së saj, të ndryshojë rrjedhën e një komuniteti … dhe një vendi”.