Home / Njoftime dhe Aktivitete / Konferenca XXXIX EYCA dhe Asambleja e Përgjithshme | Podgoricë

Konferenca XXXIX EYCA dhe Asambleja e Përgjithshme | Podgoricë

Konferenca XXXIX EYCA dhe Asambleja e Përgjithshme u zhvillua nga data 15 deri më 18 qershor 2023, nga Qendra për Edukimin e Rinisë në Mal të Zi. Kjo ngjarje vjetore, është një nga mbledhjet më të rëndësishme për Kartën Rinore Evropiane, duke bashkuar anëtarët dhe palët e interesuara nga e gjithë Evropa për të bashkëpunuar, shkëmbyer ide dhe formësuar të ardhmen e kësaj karte.

Konferenca filloi me një pritje të ngrohtë nga figura të rendësishme në Mal të Zi, duke përfshirë Sekretarin e Ministrisë së Sportit dhe Rinisë, Kryetarin e Kuvendit të Kryeqytetit dhe Drejtorin e Konventës së Malit të Zi. Prezenca dhe mbështetja e partnerëve të nderuar si Këshilli i Evropës, Komisioni Evropian, Parlamenti Evropian dhe organizata të shquara si Eurodesk, Forumi Rinor Evropian dhe ERYICA e ngritën më tej eventin. Kontributet e tyre, personalisht ose përmes video-mesazheve, demonstruan mbështetjen e tyre ndaj misionit të EYCA-s.

Një pjesë integrale e konferencës ishte fokusi në dixhitalizimin, duke pranuar ndikimin e tij transformues në shoqëri dhe tek të rinjtë. Të pranishmit patën privilegjin të dëgjonin një sesion të hollësishëm të drejtuar nga Vladimir VulIć, i cili u thellua në ndërlikimet e dixhitalizimit. Për më tepër, një panel diskutimi, me ekspertë të fushës, hodhi dritë mbi implikimet dhe mundësitë e ardhshme që sjell dixhitalizimi.

Veçanërisht, pjesëmarrja aktive e Panelit Rinor të EYCA në çdo seancë rezultoi të ishte jashtëzakonisht e vlefshme. Inputet dhe idetë e tyre domethënëse shfaqën praninë e tyre të fuqishme dhe dinamike, duke i kujtuar të gjithëve rëndësinë e fuqizimit të të rinjve evropianë duke u dhënë atyre jo vetëm një zë, por edhe një vend në formësimin e së ardhmes së tyre.

Ndërsa konferenca vijonte, anëtarët u angazhuan në seminare dhe diskutime të ndryshme, duke nxitur bashkëpunimin dhe duke mundësuar shkëmbimin e njohurive dhe përvojave. Një moment i rëndësishëm ishte zgjedhja e Presidentit dhe Bordit të ri të EYCA, i cili do të marrë përgjegjësitë drejtuese për mandatin 2023-2026.

Për të kulmuar ngjarjen në një notë të lartë, Ceremonia e ndarjes së çmimeve të ekselencës u mbajt në natën finale ku anëtarët e Kartës Rinore në disa shtete u nderuan për arritjet e tyre të jashtëzakonshme në fusha të ndryshme si qëndrueshmëria dhe transformimi dixhital.